Aktuelt fra Mariafestdagene 2019:

En av de fremste interpreter av Bachs musikk for tasteinstrumenter, franskmannen Benjamin Alard, spiller både på Mariakirkens nyrestaurerte cembalo og Weimbsorgelet under Mariafestdagene 2019. 

Cembalo:
Dietrich Buxtehude (1637–1707):
Preludium i g-moll (BuxWV 163)

Johann Sebastian Bach (1685–1750:
Partita nr. 4 in D-Dur (BWV 828)

 

Orgel:
Dietrich Buxtehude: Preludium i D-Dur (BuxWV 139)

Johann Sebastian Bach:
Choral “Ein feste Burg ist unser Gott”
(BWV 720)
Choral “Erbarm dich mein, o Herre Gott”
(BWV 721)
Fuge i h-moll over et tema av Corelli
(BWV 579)
Choral “Wie schön leuchtet der Morgenstern”
(BWV 739)
Toccata i D-Dur
(BWV 912a)

Benjamin Alard har utgitt flere CD-innspillinger på etikettene Hortus og Alpha. For sine innspillinger er han blitt tildelt flere priser. I tiden som kommer vil han vie mye av sin tid til innspilling av alle Bachs verk for cembalo og orgel for Harmonia mundi. Det første volum ble utgitt våren 2018, den andre (av 14 bokser) kom i april i år.

MARIAKIRKEN

TIRSDAG 18. JUNI 2019 KL. 20.00

Foto: Bernard Martinez

Ny orgelmusikk av Ketil Hvoslef

 

- Idéen om å skrive musikk knyttet til fire av Romas kirker fikk jeg etter å ha overvært en Vesper – aftensang – i kirken St. Cecilia. Aftensangen ble fremført ganske ubehjelpelig, men med en inderlighet og hengivenhet som likevel gjorde sangen til en fin og annerledes opplevelse. Så annerledes at idéen kom, om å bruke denne opplevelsen, sammen med legenden om Cecilia til musikk for kirkeorgel.

  

Med utgangspunkt i sine opplevelser i de fire kirkene, legender, gudshusenes historie, freskomalerier m.m., har Hvoslef skapt fire orgelverk med et umiskjennelig personlig preg. Sterk musikalsk retorikk, programmatiske skildringer av både lidelse, triumf, mystikk og historiske drama, kommer til uttrykk i Hvoslefs medrivende rytmer og fascinerende klangbilder. Alt i økonomiserende proporsjoner.  

Det første stykket, St. Cecilia, handler om en helgen som uten at man helt vet hvorfor, ble regnet som musikkens skytshelgen fra ca. år 1500.

Verkene er blitt til i årene 2014-17, og under arbeidet med komposisjonene disponerte komponisten orgelet i Mariakirken i Bergen. Verket er skrevet til Mariakirkens organist Karstein Askeland som urframførte det første stykket ved orgelinnvielsen i 2015, og som gjør det samme med det tre siste nå

CHIESE DI ROMA
Romas kirker

  I SANTA CECILIA
    Til minne om en halshugget helgen

 II SAN CLEMENTE 
    Nivåer av tro

III SAN IGNAZIO 
    Perspektivets illusjon

IV LA CHIESA DI QUATTRO CORONATI
    Frescomalerier om Konstantins konvertering
    til kristendommen

MARIAKIRKEN
ONSDAG 19. JUNI 2019 KL. 20.00

Foto: Ole G. Hvoslef
Bergen domkirke menighet Bryggen 13, 5003 Bergen
www.bergendomkirke.no
Kantor Mariakirken / E-mail: ka668@kirken.no